WAT IS BEWIND?

Beschermingsbewind

Als iemand door omstandigheden niet goed meer voor zijn eigen financiën kan zorgen, kan bewind nodig zijn. Beschermingsbewind loopt altijd via de rechtbank. De rechtbank kijkt of bewindvoering een passende maatregel is. Verder beslist de rechtbank of het bewind voor onbeperkte tijd of voor een bepaalde tijd uitgesproken wordt. Dit staat in de zogenaamde beschikking. Vervolgens wordt een bewindvoerder aangesteld die het vermogen van de persoon beheert. Het gevolg is dat die persoon niet meer zelf mag beslissen over zijn of haar geld (vermogen).

Onderaan deze pagina vind je een film met een duidelijke uitleg over bewindvoering.


Wat zijn de belangrijkste taken van een bewindvoerder?


1. Budgetplan


Na de beschikking van het bewind, informeert de bewindvoerder alle instanties dat het vermogen van de klant onder bewind staat. De inkomsten en betalingen worden allemaal gedaan via een zogenaamde beheerrekening. Alle post wordt voortaan direct naar de bewindvoerder gestuurd. Er wordt een budgetplan gemaakt en met de klant besproken. Verder kijkt de bewindvoerder of alle toeslagen waar de klant recht op heeft zijn aangevraagd en of er mogelijkheden zijn om kosten te besparen. 



2. Leefgeld


Als het budgetplan gemaakt is, wordt tijdens het gesprek met de klant de hoogte van het leefgeld besproken. Dit wordt wekelijks of maandelijks op een vaste dag op de leefgeldrekening overgemaakt. 



3. Kosten van het bewind


De kosten van het bewind worden jaarlijks vastgesteld door de rechtbank. Klik hier voor het actuele overzicht met vergoedingen. In veel gevallen is het mogelijk om bijzondere bijstand aan te vragen voor de kosten van bewindvoerder bij de gemeente. Dat zoekt de bewindvoerder voor jou uit en vraagt ook de bijzondere bijstand aan. 



4. Contact & inzicht


Als je vragen hebt, kan je telefonisch of via mail contact opnemen met de bewindvoerder. De bewindvoerder moet binnen 2 werkdagen een reactie sturen op je vraag. Verder moet de bewindvoerder ook inzage geven in je financiën, dit kan door in te loggen in een systeem of door het toesturen van bankafschriften. Het is belangrijk dat je zelf nog steeds inzicht hebt in je financiën. Het bewind wordt ook regelmatig geëvalueerd, je kan dan zelf aangeven hoe jij het bewind ervaart. 



5. Belastingaangifte


De bewindvoerder doet ook elk jaar voor jou belastingaangifte.



6. Schulden


Als er sprake is van schulden, gaat de bewindvoerder kijken naar de mogelijkheden om de schulden op te lossen. Dit kan door regelingen te treffen of door aanmelding voor schuldhulpverlening. Als je onder bewind staat, betekent dit niet dat je ook direct bent aangemeld voor schuldhulpverlening. Eerst moeten de schulden in kaart gebracht worden. Pas daarna kan er een aanmelding voor schuldhulpverlening gedaan worden. 



7. Verantwoording afleggen aan de kantonrechter


De bewindvoerder moet regelmatig verantwoording afleggen aan de kantonrechter. De rechter kijkt of de bewindvoerder de geldzaken goed beheert, bijvoorbeeld door de jaarlijkse rekening en verantwoording van elke klant te controleren. 



8. Financiën beheren


De belangrijkste taak van een bewindvoerder is het beheren van de geldzaken van de klanten. De bewindvoerder heeft inzicht in alle financiële zaken van de klant en maakt de financiële beslissingen. Dit gebeurt in overleg met de klant, maar de bewindvoerder neemt de uiteindelijke beslissing. 




unsplash